Вече 15 години изследователи търсят доказателства за съществуването на вид звезда. Тя

...
Вече 15 години изследователи търсят доказателства за съществуването на вид звезда. Тя
Коментари Харесай

Мистерия на небедо. Телескоп засне уникална находка

Вече 15 години откриватели търсят доказателства за съществуването на тип звезда. Тя е хипотетична  и в никакъв случай не е следена - такава, която не се зарежда от нуклеарен синтез като Слънцето и другите елементарни звезди, а от нещо криещо мистерии, наречено тъмна материя, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция

Благодарение на способността на галактическия телескоп " Джеймс Уеб " да надникне обратно в зората на Вселената, първите подобаващи претенденти за така наречен " тъмни звезди " са разпознати.
-->
Трите обекта, видяни от апарата, който беше изстрелян в края на 2021 година и стартира да събира данни предходната година, в началото са разпознати през декември като някои от най-ранните познати галактики, само че съгласно учените те може и да са големи тъмни звезди.

Тъмната материя, незабележим материал, чието наличие е известно главно поради гравитационните му резултати в космически мащаб, би била дребна, само че извънредно значима съставна част на тези звезди. Смята се, че са формирани съвсем напълно от водород и хелий - двата детайла, които участват при започване на Вселената, като 0,1 % от масата им е под формата на тъмна материя. А тъмната материя би била техен мотор.

Тя е невидима за нас -  не създава, нито директно взаимодейства със светлината, само че се счита, че с нея са свързани към 85% от материята на Вселената, а останалите 15% се състоят от звезди, планети, газ, прахуляк и земни неща като пици и хора, отбелязва Ройтерс.

Тъмните звезди могат да доближат маса към милион пъти по-голяма от тази на Слънцето, а блясъкът им е най-малко една милиард пъти по-силен, с диаметър към 10 пъти дистанцията сред Земята и Слънцето.

" Те са огромни пухкави зверове ", споделя Катрин Фрийз, астрофизик в Тексаския университет в Остин, и основен създател на проучването. То е оповестено в изданието “Протоколи на Националната академия на науките ”. 

" Изградени са от нуклеарна материя и се зареждат от дребното тъмна материя, която се намира в тях ", прибавя изследователката. За разлика от елементарните звезди, те биха могли да усилят масата си посредством струпване на газ.

" Могат да.... станат свръхмасивни ", прецизира Козмин Илие, астрофизик от университета Колгейт и един от водещите създатели на проучването.

Те не биха били толкоз горещи, колкото първите елементарни звезди във Вселената. Именно нуклеарният синтез при тези звезди е довел до появяването на детайли, които са по-тежки от водорода и хелия.

Трите обекта, избрани като евентуални тъмни звезди, датират от началото на историята на Вселената - една от 330 милиона години след Големия гърмеж, който е сложил началото на космоса преди 13,8 милиарда години, а другите са от 370 млн. години и 400 млн. години след Големия гърмеж.

Въз основа на данните от " Джеймс Уеб " тези обекти могат да бъдат или ранни галактики, или тъмни звезди, споделя Фрийз.

" Една свръхмасивна тъмна звезда е толкоз ярка колкото цяла вселена, тъй че може да е едното или другото ", прибавя тя. Макар че няма задоволително данни, с цел да се направи дефинитивна преценка, изследователката е на мнение, че галактическият телескоп може да успее да се снабди с по-пълни данни за други сходни първоначални обекти. 

Условията в ранната Вселена може да са били удобни за образуване на тъмни звезди, с висока компактност на тъмната материя на местата, където се намират облаци от водород и хелий. Подобни условия са доста малко евентуални през днешния ден.

Фрийз и нейни сътрудници за първи път показват мнение, че е допустимо съществуването на тъмни звезди още през 2008 г. 

" Би било в действителност извънредно вълнуващо да открием нов вид звезда ", споделя тя. " Това може да докара до откриването на първите частици тъмна материя. А по-късно ще научим и за свойствата им, изследвайки тъмни звезди с разнообразни маси ", написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР